'Dementievriendelijke buurten oplossing voor druk op ouderenzorg'

05 APR 2024 09:41 | Alzheimer Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Gerjoke Wilmink

Aanleiding:
https://www.telegraaf.nl/financieel/2131155014/voorzitter-brancheorganisatie-actiz-beperk-het-rec...

In De Telegraaf spreekt Anneke Westerlaken, voorzitter van brancheorganisatie Actiz, in klare taal uit dat er haast moet worden gemaakt met de bouw van nieuwe woonvormen voor ouderen. Dat is inderdaad nodig. De bejaardenhuizen van weleer zijn verdwenen, zonder dat is nagedacht over wat er voor in de plaats moet komen.

Langer thuis wonen levert schrijnende situaties op, vol eenzaamheid. Dit wordt alleen maar erger met de vergrijzing en enorme toename van het aantal thuiswonende mensen met dementie. Op dit moment leven in Nederland al ongeveer 300.000 mensen met dementie, de verwachting is dat dit aantal zal stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Simpelweg een terugkeer van de verzorgingstehuizen van weleer is niet de oplossing. Met het personeelstekort en de groeiende groep mensen met dementie is er straks gewoonweg niet genoeg zorgpersoneel om voor hen te zorgen.

Er ontstaan nu wel initiatieven van kleine verpleeghuizen in de wijk, goedbedoeld, maar dat is meer van hetzelfde. Er moet een grotere verandering plaatsvinden. Daarom een oproep aan Den Haag om te investeren in dementievriendelijke buurten. Hier krijgen thuiswonende ouderen de hulp die ze nodig hebben. Er zijn veel plekken om elkaar te ontmoeten, buren en bijvoorbeeld winkelpersoneel zijn getraind en huizen aangepast.

Dementievriendelijke buurten maken dat we mantelzorgers ontlasten én mensen minder uren zorg nodig hebben. Bovendien stelt het verhuizing naar het verpleeghuis uit en kan het soms zelfs voorkomen. En minstens even belangrijk, mensen met dementie blijven op deze manier onderdeel uitmaken van onze samenleving.

Meer binnen de rubriek Zorg