Jonge talenten gehuldigd met ScienceMakers Award 2018

14 NOV 2018 19:59 | PBT

Jonge talenten ontvangen ScienceMakers Award voor hun prestatie in wetenschap-, techniek- of maakwedstrijden

Aan ruim 140 jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar is vandaag een ScienceMakers Award uitgereikt. In museum Corpus te Oegstgeest ontvingen zij deze Award voor hun prestatie in een van de uiteenlopende nationale of internationale wedstrijden op het gebied van wetenschap, techniek en maken. Met deze vierde editie van ScienceMakers wil het Techniekpact de jongeren waardering geven voor hun talenten en ze inspireren om deze passie in hun toekomstige studie of beroep vast te houden. De jongeren mogen zich ScienceMaker noemen. Ze zijn daarmee ambassadeurs die staan voor inventiviteit, voor nieuwsgierigheid, voor ontdekken: voor de nieuwe makers van de toekomst!

Projecten op expositie

De ScienceMakers hebben voor een dag de expositie in museum Corpus overgenomen. Door het hele museum hebben zij hun projecten, uitvindingen of werkstukken getoond. Onderling en aan genodigden lieten de jongeren zien welke innovatieve ideeën en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken je kan creëren met creativiteit, inventiviteit en teamwork:

  • EUREKA!CUP - Politie; Het Newman Trio, bedacht in opdracht van de politie een alternatief voor het aftappen van criminelen. Een klein apparaat dat door rioleringsbuizen kan kruipen en criminelen in huis kan ‘afluisteren’. Ze bouwden een prototype en brachten mooi in kaart hoe het proces precies is gegaan.
  • FIRST® LEGO® League | Pretty smart POWER girls; De Pretty smart POWER girls bedachten een slimme waterbesparende douchebak om het grote tekort aan schoon drinkwater in de toekomst op te lossen. Dat deden ze door het grootste verbruik in huis aan te pakken; douchen en de wc doortrekken. Ze bedachten een douchebak die douchewater geschikt maakt om de wc mee door te trekken.
  • ARTCADIA, IMAGINE YOUR FUTURE; De Parkwachters deden mee aan de ‘Artcadia, Imagine your future’, een landelijke techniek- en kunstwedstrijd, waarbij je met medeleerlingen aan een creatieve oplossing werkt die antwoord geeft op een vraagstuk uit een stad in het jaar 2080. Dit team bedacht het slimste park, met slimme prullenbakken, parasols met zonnecellen en ook picknicktafels die met de zon energie opwekken.
  • INTERNATIONAL CONFERENCE OF YOUNG SCIENTISTS (ICYS); Met hun profielwerkstuk bedachten de studenten die deelnamen aan de Van Melsenprijs Radboud Universiteit Nijmegen en de Jan Kommandeurprijs Rijksuniversiteit een paar mooie innovaties. Zoals een duurzaam alternatief voor traditionele stoeptegels ontwikkeld van… schimmels en een longboard van gerecyclede materialen. Voor optimale prestaties van laser zeilboten speciale hydrofoils en een geïntegreerde knipperlichtinstallatie voor racefietsen.

Meer studenten techniek nodig

Nog altijd kampt de technische sector met een groot tekort aan goed opgeleide vakmensen. Het aantal jongeren dat kiest voor een bètatechnische richting ligt nog altijd niet op het niveau om te voldoen aan de vraag van de technische arbeidsmarkt. Het aandeel eerstejaars mbo-studenten in de bètatechniek lag in schooljaar 2017/2018 op 29%. In het hoger beroepsonderwijs ligt het aandeel van eerstejaars studenten dat kiest voor bètatechniek op 25% en voor het wetenschappelijk onderwijs op 36% (studiejaar 2017/2018). Om meer jongeren voor techniek te inspireren worden er in het hele land wedstrijden op het gebied van wetenschap, techniek en maken georganiseerd. ScienceMakers is het podium om deze prestaties landelijk zichtbaar te maken en het belang van techniekonderwijs te promoten. ScienceMakers zullen overal in het land hun leeftijdgenootjes inspireren om ook op ontdekkingstocht te gaan in de wereld van wetenschap, techniek en maken. Dat is belangrijk om te zorgen voor voldoende goed geschoolde werknemers in de toekomst.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erica Wortel, e.wortel@pbt-netwerk.nl of 06-21165822. ScienceMakers is een initiatief van de Rijksoverheid en het Techniekpact. Zie voor meer informatie: www.sciencemakers.nl

Meer binnen de rubriek Informaticatechniek