'Waterstof voor verwarming woningen niet vóór 2035 te verwachten'

23 AUG 2023 09:24 | Nefit Bosch

Dit is een expertquote van Martine Straver, Marketing Director, Bosch Thermotechniek B.V.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Wereldwijde primeur in Lochem: eerste huizen aangesloten op waterstof | NPO Radio 1

In Lochem worden de eerste twaalf huizen ter wereld met waterstofgas verwarmd. Kleinschalige pilots zoals in Lochem zijn nodig. Want zo wordt helder wat de aandachtspunten zijn bij de implementatie van waterstof als alternatief voor het verwarmen van woningen. In eerdere projecten is al aangetoond dat het bestaande gasinfrastructuur hiervoor, met beperkte aanpassingen, geschikt is of kan worden gemaakt. Theoretisch is dus een verantwoorde overgang naar waterstof mogelijk.

Verschillende verwarmingsproducenten hebben al cv-ketels ontwikkeld die werken op waterstof. Voordat we deze echter op grote schaal kunnen toepassen voor woningen, zijn we gauw een jaar of tien verder. Groene waterstof is nu nog heel schaars. In de EU wordt enorm geïnvesteerd in waterstoffabrieken, zoals in Eemshaven. Maar de komende jaren gaat de beschikbare groene waterstof vooral naar de industrie. Daar is namelijk de grootste winst te behalen qua vergroening. Los van kleinere projecten zullen woningen dan ook pas ergens na 2035 heel geleidelijk in aanmerking komen om met groene waterstof te worden verwarmd.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen