'Corporaties en zorgaanbieders moeten woningen mixen voor mensen met en zonder zorgvraag'

18 SEP 2023 10:47 | Alzheimer Nederland

Dit is een expertquote van Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder, Alzheimer Nederland

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Subsidie voor zorggeschikte woningen opengesteld | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Vanaf nu kunnen corporaties en zorgaanbieders subsidie aanvragen voor nieuwbouwwoningen en transformatie van bestaande woningen die geschikt zijn voor het verlenen van zorg. Dat doet het kabinet om de bouw van zorggeschikte woningen in de sociale huur te stimuleren.

Alzheimer Nederland is verheugd met deze subsidieregeling waarin met onze input ook specifiek dementievriendelijk wonen is opgenomen. Maar wij roepen woningcorporaties die aan de slag gaan met zorggeschikte woningen wél op om echt ‘gespikkeld’ te bouwen. De subsidie geeft namelijk ook de optie om alleen zorgwoningen bij elkaar zetten. Daar lossen we de uitdagingen waar wij in Nederland voor staan nog niet mee op.

Woningcorporaties en zorgaanbieders moeten een mix maken van huizen voor mensen met en zonder zorgvraag door elkaar. Anders redden we het in Nederland in de toekomst niet met toename van het aantal mensen met dementie en afname van het zorgpersoneel.

Ze moeten geen aparte vleugels voor mensen met dementie, of alleen zorgwoningen bouwen. Maar bouwen aan gemeenschappen en dementievriendelijke buurten. Zo kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk voor zichzelf zorgen en actief blijven. Want wat goed is voor mensen met dementie, dat is goed voor alle senioren.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed