Jemen: een op de vier oorlogsslachtoffers is een kind

25 MRT 2021 12:44 | Save The Children Nederland

Na zes jaar oorlog heeft Jemen de twijfelachtige eer om de grootste humanitaire crisis te zijn van dit moment. Twee van de drie inwoners van Jemen is afhankelijk van hulp. Een op de vier van alle slachtoffers onder burgers is een kind. Drie jaar geleden was dat een op de vijf.

Niet alleen raken kinderen gewond of worden ze gedood door direct oorlogsgeweld, door de gevolgen van oorlogshandelingen worden ze slachtoffer van ziektes of sterven ze van honger. Dat gaat om miljoenen kinderen. De hongersnood zal bovendien nog ernstiger worden nu diverse landen, zoals Engeland hun humanitaire hulp juist verminderen. De Nederlandse overheid verhoogde haar hulp voor dit jaar, van 17 naar 22 miljoen dollar. Desondanks waarschuwen hulporganisaties in een gezamenlijk statement [1] voor grote tekorten. 

Save the Children schat in dat 20,7 miljoen mensen – waaronder 11,3 miljoen kinderen, zeer ernstige voedseltekorten zullen krijgen. Hoewel de toegang zeer ernstig bemoeilijkt wordt door de oorlog en het instorten van de infrastructuur zoals ziekenhuizen en scholen, lukt het Save the Children toch om onvoorwaardelijke hulp te blijven verlenen: de afgelopen 6 jaar heeft de grootste onafhankelijke hulporganisatie al ruim vier miljoen kinderen in Jemen bereikt. 

Voorbeelden van hulp

Dan gaat het om kinderen zoals de achtjarige Omar*, die een paar weken geleden aan het spelen was in de stad Taiz toen een artilleriegranaat in de buurt explodeerde. Hij verloor zijn oudere broer Mahmoud en raakte zelf ernstig verwond. Omar: 'Ik was op weg naar huis met een vriend, en ik wilde mijn broer gaan zoeken toen de artilleriegranaat ons raakte. Ik was even verlamd. Ik was op zoek naar mijn broer, maar ik zag een oude man op de grond. Een motorrijder heeft me naar het ziekenhuis gebracht. Ik wil met speelgoed spelen, ik wil geen beschietingen." Omars moeder, Fathiya*, zegt: “Ik wil dat de wereld het lijden van de kinderen in Taiz verlicht. Ik vraag me af waarom een granaat een kind dat alleen maar aan het spelen is, doodt. Dit is de grootste misdaad; het vernietigt het leven van moeders en kinderen. Omar blijft me vertellen dat hij hoopt dat er weer een explosie komt, zodat hij weer kan spelen met zijn broer [in de hemel]." 

Door de mens veroorzaakte ramp

Pim Kraan, directeur van Save the Children, zegt: “Zonder dringende maatregelen zal de humanitaire situatie, die nu al de ergste ter wereld is, verder verslechteren. Dit is een door de mens veroorzaakte ramp als gevolg van een conflict. Een conflict dat wordt gevoerd met vrijwel volledige minachting voor het welzijn en de veiligheid van de burgerbevolking. Bijna elke dag horen we dat kinderen en gezinnen betrokken zijn bij de gevechten en vaak met hun leven betalen. Als de voorspellingen van de VN kloppen, zou de ergste hongersnood in decennia honderdduizenden kinderen kunnen doden. We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen."

De internationale gemeenschap blijft proberen de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen of een staakt-het-vuren door te voeren, aangezien de gevechten voortduren met verwoestende gevolgen voor kinderen. Xavier Joubert, Country Director van Save the Children’s Yemen, zegt: “Alle partijen bij het conflict moeten zo snel mogelijk een staakt-het-vuren volledig implementeren. Het staakt-het-vuren moet worden gebruikt om te werken aan een duurzame vrede en een politieke oplossing voor deze oorlog - het is de enige manier om echt een einde te maken aan deze humanitaire ramp." 

*De echte namen van Omar en Fathiya zijn gewijzigd om hun identiteit te beschermen.

[1] Joint statement

 

Voor high-res beeldmateriaal, interviews of overige persaanvragen neem contact op met: Helma Maas, Persvoorlichter Save the Children M: 06 40809709 E: helma.maas@savethechildren.nl website: https://www.savethechildren.nl

Meer binnen de rubriek Buitenlandse zaken