'Leidinggevenden verlagen stress bij werknemers door minder thuiswerken'

22 OKT 2024 09:11 | Charlotte van Asseldonk
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Charlotte Van Asseldonk

Aanleiding:
CNV-onderzoek: psychische problemen onder werkenden nemen toe | CNV

Ruim de helft van de werkenden vindt de psychische belasting van hun werk hoog. 28 procent van de werkenden kampt zelfs met psychische klachten als gevolg van werk. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV. Leidinggevenden moeten hier iets mee. Minder thuiswerken kan een deel van de oplossing zijn.

Nu de arbeidsmarkt krap is en veel bedrijven met personeelstekorten kampen, loopt de werkdruk voor veel medewerkers op. Om hun werk af te krijgen, kiezen veel medewerkers ervoor om veelal vanuit huis te werken. Dan is er minder afleiding en het scheelt reistijd, dat lijkt lekker efficiënt. 

Taken en inhoud voorop

Op hun beurt zijn leidinggevenden in hun contact met thuiswerkers vooral gericht op het oppakken van taken, het uitdelen van acties en het bespreken van de inhoud. Taakgericht in plaats van mensgericht. 

Het gevolg daarvan is dat het contact tussen werknemer en leidinggevende verschraalt. 

Voor werkgeluk is het echter belangrijk dat werknemers zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen door hun leidinggevenden. Ook ergens bij horen is belangrijk. Het zijn basisbehoeften. Hoe beter die zijn vervuld, hoe meer betrokken en gemotiveerd mensen zijn. 

De mens achter de werknemer

Is iedereen aanwezig op de werkvloer, dan kunnen leidinggevenden zien en horen hoe het echt met hun mensen gaat. Door naar de werkvloer te komen, kan de leidinggevende veel meer de mens achter de medewerker zien. Ook is er veel meer sociale interactie met collega’s. 

Een oplossing voor de psychische belasting die veel medewerkers ervaren zit daarom niet in meer thuiswerken, maar juist meer naar de werkvloer komen. 

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen