Einde zomervakantie: legionellabesmetting op de loer, meer zin in seks en groene pleinen

10 AUG 2023 10:04 | ANP Persportaal

Het einde van de zomervakantie komt (helaas) in zicht. ANP business zocht een aantal persberichten en expertquotes uit over dit thema. 

Niet alle gezinnen in Nederland gaan op zomervakantie. Juist in de achterstandswijken van steden blijven veel kinderen thuis. Zij moeten zich vermaken in hun eigen versteende buurt, waarin veel op het schoolplein wordt gehangen. “Op die vrijwel volledig betegelde pleinen wordt het op warme dagen snikheet en bij hevige regenval staan ze binnen de kortste keren blank”, zegt Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie. “Wij vinden dat het hoog tijd is dat hieraan een einde komt en dat iedere basisschool in Nederland beschikt over een groen en gezond schoolplein.

Op vakantie hebben we meer zin in seks, doen we het vaker, avontuurlijker én uitgebreider, en nemen we het liefst een luchtdrukvibrator mee. Eventuele kinderen kunnen we beter thuislaten, want meereizend kroost is de grootste stoorzender. Dat blijkt uit de resultaten van de vakantieseks-enquête van erotiekwebshop Willie.nl. Ruim 1500 mensen deden aan de enquête mee. 

Na de zomervakantie ligt in iedere woning een legionellabesmetting op de loer. Een kraan die langer dan een week niet wordt gebruikt, vormt al een reëel risico op een legionella-infectie. Besmetting met de bacterie kan leiden tot een ernstige longontsteking. Veel mensen raken onnodig besmet nadat ze terugkeren van hun vakantie. Volgens Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is dat onnodig omdat legionellabesmettingen meestal eenvoudig te voorkomen zijn.

Tegen het einde van de zomervakantie in augustus zijn er door het hele land introductieweken voor aankomende studenten. Het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) doet samen met studentenorganisaties een oproep voor toegankelijke introductieweken. De initiatiefnemers vragen de organisatoren om in deze weken rekening te houden met jongeren met een hulpvraag. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren die in een rolstoel zitten, een chronische ziekte hebben of met een mentale uitdaging zoals angstklachten kampen.

ANP Business selecteert elke werkdag persberichten en expertquotes van Persportaal die opnieuw aandacht verdienen.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws