Een school moet toegankelijk zijn met ruimte voor diversiteit. Want iedereen heeft een ondersteuningsbehoefte vindt Clannad Moerings. Zij won vandaag de ECIO Frank Award 2021-2022 voor haar top-idee om de onderwijsinstelling inclusiever te maken. De geldprijs van €1.000,- gaat ze besteden om diversiteit zichtbaarder te maken binnen Hogeschool Leiden waar Moerings studeert.
‘Iedereen praat over diversiteit maar echt zichtbaar is het nog niet’
Als lid van het Diversiteitspanel van Hogeschool Leiden maakt Moerings zich hard dat iedereen zich welkom en thuis voelt. Zodat iedereen kan meedoen en er niet meer gekeken hoeft te worden naar individuele ondersteuningsbehoeftes. Als dit is bereikt, houdt het Diversiteitspanel op te bestaan. De geldprijs wil ze besteden aan een kunstwerk waarmee je aan het denken wordt gezet over het onderwerp diversiteit of inclusiviteit. Het kunstwerk, dat voor iedereen zichtbaar, tastbaar en hoorbaar is, krijgt een centrale plek binnen de onderwijsinstelling.
“We zijn ongelooflijk trots dat Clannad deze prijs heeft gewonnen en dat ze op onze hogeschool zit. We gaan er alles aan doen om haar idee een werkelijkheid te maken. Ons doel is dat iedereen op de Hogeschool zich thuis voelt” – Angelien Sanderman, voorzitter CvB Hogeschool Leiden
Studenten met een ondersteuningsvraag verdienen een podium
Studenten met een ondersteuningsvraag weten als geen ander wat nodig is om inclusief de opleiding te doorlopen. Zij leveren iedere dag een topprestatie. Met hun top-idee voor de ECIO Frank Award-verkiezing krijgen zij het podium dat zij verdienen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan studenten met een ondersteuningsvraag die zich inzetten voor inclusiever onderwijs op hun hogeschool of universiteit.
“Ongeveer een derde van de studenten studeert met een ondersteuningsvraag. Zij studeren met een functiebeperking, chronische ziekte of volgen hun studie onder bijzondere omstandigheden. Flexibel toegankelijk onderwijs is geen luxe maar bittere noodzaak” – Ellen van Veen, adviseur ECIO
ECIO Frank Award voor inclusiever onderwijs
De winnaars zijn geselecteerd uit de vier genomineerden die in de finale met een videoboodschap hun initiatief presenteerden. De prijs voor de categorie ‘universiteit’ wordt binnenkort uitgereikt. De jury bestond uit: Daan de Kort (Tweede Kamerlid), Jacobine van Geel (voorzitter College voor de Rechten van de Mens) en Beau Geraeds (winnaar van de ECIO Frank Award 2020).
“Clannad heeft deze prijs natuurlijk gewonnen, omdat het idee heel goed is. Maar ook door de manier waarop ze haar idee in de video heeft overgebracht. Ze heeft zo veel enthousiasme bij het overbrengen. Ze is echt een ambassadeur voor inclusie in het onderwijs. Haar idee sprak ons aan omdat het alle zintuigen prikkelt. Iets wat je niet alleen ziet, maar ook ervaart” – Jacobine van Geel, voorzitter College voor de Rechten van de Mens
Meer informatie
De ECIO Frank Awardverkiezing is een van de initiatieven waarbij de inbreng van de studenten centraal staat. Ervaringsdeskundigen betrekken is een belangrijk onderdeel van inclusief onderwijs. Onderwijsinstellingen die inclusief onderwijs willen versterken ondertekenen hiervoor de intentieverklaring VN-verdrag. Zij worden vervolgens gefaciliteerd bij het verder vormgeven van een inclusieve onderwijsaanpak.
Dit is een origineel bericht van ECIO
Ga naar alle berichten van deze organisatie.