Jongeren verrassen met innovatieve ideeën voor Van Gogh Museum en ASML

16 JUN 2022 17:50 | Vakkanjers

Ruim 12.000 leerlingen van zo’n 250 scholen zijn door Van Gogh Museum en ASML uitgedaagd om binnen Vakkanjers hun talenten en technologische vaardigheden te ontdekken én in te zetten in de praktijk. Het leverde veel innovatieve en verrassende projecten op. De finalisten hebben hun ideeën en prototypes gepresenteerd tijdens het Dutch Technology Festival in Eindhoven op 15 en 16 juni. Uiteindelijk zijn vier teams naar huis gegaan met de winst.

Binnen de uitdaging ‘In het licht van Vincent’ zijn de leerlingen – vanaf groep 7 tot en met de vierde klas van het voortgezet onderwijs – dit schooljaar uitgedaagd om hun (technische) vaardigheden in te zetten om nieuwe manieren te bedenken om de kunstwerken van Vincent van Gogh te behouden voor de toekomst.

René van Blerk, Senior Educator van het Van Gogh Museum, legt uit waarom dit onderwerp zo belangrijk voor ze is: “Bij het Van Gogh Museum vertellen we het verhaal van één van Nederlands beroemdste kunstenaars. Dat daar zowel voor als achter de schermen veel techniek bij komt kijken weten mensen vaak niet. We zoeken altijd naar samenwerking, want we kunnen niet alles alleen. Zo helpt techbedrijf ASML, onze Partner in Science, bij het technisch onderzoek naar schilderijen. En zo zetten de Vakkanjers voor ons hun technische vaardigheden in bij het bedenken van nieuwe, creatieve manieren om mensen in de wereld van Vincent van Gogh te laten stappen.”

De landelijke finales

Dit jaar vonden de landelijke finales van Vakkanjers plaats op 15 en 16 juni, in Poppodium POPEI tijdens het Dutch Technology Festival in Eindhoven. Hier werd het poppodium omgebouwd tot een Vakkanjer-Museum. Alle prototypes van de finalisten werden tentoongesteld en uitgestald zodat iedereen de ideeën kon bewonderen. Marijn Sponselee, jurylid vanuit ASML, vond het heel bijzonder dat hij de ideeën mocht beoordelen. Hij vertelt: “Als je ziet hoe goed de leerlingen met het proces bezig zijn geweest; van het idee, tot het ontwerp naar een maquette. Ze hebben zoveel geleerd en zoveel stappen gemaakt, echt fantastisch!”

Vier challenges

Vakkanjers kent een doorlopende lijn van groep 7 tot en met het laatste jaar van het voortgezet onderwijs. Jongens en meisjes kunnen hun technische en digitale vaardigheden ontdekken en ontwikkelen als Vakkanjer Junior (groep 7 en 8), Scout (klas 1 van het voortgezet onderwijs), Explorer (klas 2 en 3) en Pioneer (klas 3 en 4). Iedere doelgroep krijgt een andere challenge. Zo hielpen de Juniors met het ontwerpen van een pop-up museum, bedachten de Scouts manieren waarop je met zintuigen de schilderijen van Van Gogh extra kon laten leven, dachten de Explorers na over verschillende lichtstanden en -effecten en creëerden de Pioneers een totaalervaring met een 360 graden panorama.

Alle winnende teams van 2022 op een rij:

Winnaars Vakkanjer Junior

  • 1ste plek: Merlin uit Eemnes. Gabriël, Maurits en Ties met hun idee Vincent’s Kelder
  • 2e plek: KBS De Spoorzoeker uit Breda. Janneke en Aaf met hun idee Pop-up Escaperoom
  • 3e plek: KMS Bussum. Philippine, Fieke, Iva en Elle-Noor met hun idee Speelplaats Van Gogh

Winnaars Vakkanjer Scout

  • 1ste plek: Etty Hillesum Lyceum (locatie de Marke) uit Deventer. Juliet, Tamara-Lynn en Dounia met hun idee Cafe la nuit de la place du forum en Arles
  • 2e plek: Zuider Gymnasium uit Rotterdam. Ceylin, Fiene, Isolde, Meryem, Amy en Erdem met hun idee The tragic life of Vincent van Gogh
  • 3e plek: Pieter Groen uit Katwijk. Chris, Peter, Robin en Tom met hun idee Vincent in 3D

 Winnaars Vakkanjer Explorer

  • 1ste plek: Bonhoeffer College uit Castricum. Douwe, Jesper, Stijn en Hidde met hun idee Het Korenveld
  • 2e plek: SintLucas uit Eindhoven. Sjuul, Elise, Anne en Tinka met hun idee De Witte Kamer
  • 3e plek: SG Helinium uit Hellevoetsluis. June, Linde en Maria met hun idee Eten in het Café Terrace bij Night

Winnaars Vakkanjer Pioneer

  • 1ste plek: Geuzencollege uit Vlaardingen. Silas, Chris, Daan en Patrick met hun idee Vincents Verhaal
  • 2e plek: Stellingwerf College uit Oosterwolde. Rauke, Florenzo, Wietse en Tygo met hun idee De irissen van Van Gogh
  • 3e plek: Commanderij College uit Gemert. Eef, Cas, Guus, Tijn en Job met hun idee De sterrennacht met wervelwind

Over Vakkanjers

Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken leerlingen al sinds 1999 hun talenten en leren samenwerken, kritisch denken, helder communiceren en presenteren én ontwikkelen hun digitale vaardigheden. Ook werken de Vakkanjers nauw samen met het technisch bedrijfsleven in hun eigen regio.

Meer binnen de rubriek Onderwijs