Tijdens de tweede lockdown begin dit jaar bleek uit onderzoek dat de consument de kapper als een van de eerste branches weer geopend wilde hebben. Ook nu tijdens de derde lockdown wordt de kapper weer volgens ANKO gemist en staat de bereidheid van Nederlanders om hun ‘coronacoupe’ te trotseren onder druk; er wordt een dringend beroep op kappers gedaan om toch te knippen. Tegelijkertijd ziet kappersbrancheorganisatie ANKO de wanhoop in de branche groeien omdat ondernemers – die nog niet bedrijfseconomisch en mentaal hersteld zijn van de vorige twee lockdowns - wederom buiten de steunmaatregelen vallen. De ANKO noemt dit een negatieve combinatie van factoren, maar ziet een eenvoudige oplossing: gereguleerde heropening van de kappersbranche.
De overheid bestempelt de kappersbranche als ‘niet-essentieel’, maar de Nederlandse bevolking ziet dat duidelijk anders. “Diezelfde overheid biedt gedetineerden eens in de zes weken een gratis knipbeurt aan vanuit hun ‘zorgplicht’” vertelt ANKO-voorzitter Maurice Crusio. “Bovendien weten we allemaal dat de coronacrisis een negatief effect heeft op onze geestelijke gezondheid. Kappers dragen juist bij aan ons mentaal welzijn. In België noemde de premier dat zelfs als reden om de kappersbranche daar versneld te heropenen na een lockdown.”
Heropening van de branche kan volgens de ANKO veilig en verantwoord en lost de volgende drie problemen op:
1. De meeste besmettingen vinden nog altijd achter de voordeur plaats. Heropening van de kappersbranche voorkomt het illegaal en ongereguleerd knippen ‘achter de voordeur’ en daarmee een beperking van het aantal besmettingen. Dit gebeurt al weer meer dan tijdens de tweede lockdown. En zal vermoedelijk nog meer toenemen
2. Ondanks het beeld dat de overheid graag schetst, is er nauwelijks overheidssteun voor kappers. Niet omdat er geen geld beschikbaar is, maar omdat de systematiek niet aansluit bij de kapperspraktijk en de lockdown periodes. De kappersbranche is op last van de overheid voor de derde keer gesloten in de belangrijkste periode van het jaar. Er zijn geen inkomsten en de branche komt niet of nauwelijks in aanmerking voor steun. Loon van medewerkers, vaste lasten, de eigen ondernemersinkomsten: het moet allemaal uit eigen zak betaald worden door ondernemers die nog niet hersteld zijn van de vorige twee lockdowns. Heropening van de branche betekent dat kappers hun eigen broek weer kunnen ophouden en de steun kan gaan naar branches die écht niet verantwoord open kunnen.
3. Het beroepsverbod voor kappers betekent ook dat de haren van bewoners in verzorgingshuizen niet meer gewassen kunnen worden, dat eenzame ouderen hun bezoekje aan de kapper moeten missen en dat we allemaal langzamerhand met minder zelfvertrouwen in de spiegel kijken. Heropening van de professionele kappersbranche geeft een boost aan het mentale welzijn en de tijdens deze crisis zo belangrijke geestelijke gezondheid van de Nederlandse bevolking.
En het kán: heropening niet risicovol!
Al sinds het voorjaar van 2020 werken de professionele kappers met een streng hygiëneprotocol voor zowel ondernemers zelf, hun medewerkers en hun klanten. Zij hebben aangetoond dit zeer zorgvuldig toe te passen, vaak nog aangevuld met extra maatregelen. Kappers zijn geen doorstroomlocatie en hebben niet voor ‘coronabrandhaarden’ gezorgd. Heropening kan dus volgens ANKO bewezen, veilig en verantwoord.
Dit is een origineel bericht van Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO)
Ga naar alle berichten van deze organisatie.