Wat als je iemand niet kan redden, voor een onmogelijke keuze staat of verantwoordelijk bent voor het leed van anderen? ARQ maakte samen met het Nederlands Veteraneninstituut de podcast ‘Moreel Trauma’, over wat moreel trauma precies is en wat het met mensen doet.
Voor militairen, maar ook politieagenten en zorgmedewerkers, is het belastend wanneer zij voor hun gevoel hebben nagelaten het goede te doen. Het kan leiden tot moreel trauma, tot gevoelens van schuld en schaamte.
In de podcast vertelt Afghanistanveteraan Dennis Havermans over de impact van een moreel dilemma in Uruzgan, toen hij en zijn collega’s onder dreiging van terreur moesten bepalen of ze bijeenkomst voor de Afghaanse bevolking zouden laten doorgaan.
Ook komt antropoloog Tine Molendijk aan het woord. Zij doet onderzoek naar het onderwerp en sprak daarvoor tientallen Nederlandse militairen. Veel veteranen vertelden haar dat de helft van hun psychische problemen veroorzaakt zijn tijdens de missie, en de andere helft bij terugkomst in Nederland.
Klinisch psycholoog Jackie June ter Heide van ARQ Centrum’45 vertelt over schuld en schaamte bij getraumatiseerde politieagenten.
De podcast gaat in op:
De podcast is gemaakt door ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en het Nederlands Veteraneninstituut. Eindredactie door Bart Nauta en Ilse Raaijmakers.
‘Moreel Trauma’ is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts
Dit is een origineel bericht van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum
Ga naar alle berichten van deze organisatie.