ZWOLLE, 13 februari 2023 - Goed in je vel zitten en om kunnen gaan met tegenslag is belangrijk voor jongeren. Bij ROC van Twente is daarom het DOEboek Positieve Gezondheid ontwikkeld voor studenten. Dinsdag 14 februari wordt het eerste exemplaar overhandigd aan arts en onderzoeker Machteld Huber van iPH tijdens het VITALity for the future evenement in Zwolle. Huber is grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid.
DOEboek Positieve Gezondheid
Met het DOEboek Positieve Gezondheid heeft ROC van Twente een uniek boek gemaakt. Initiatiefnemer Lysbeth de Vries, docent bij de opleiding Sport en Bewegen en lid van de werkgroep Positieve Gezondheid, legt uit: “Binnen ROC van Twente zijn we al op verschillende manieren bezig met Positieve Gezondheid. Zeker ook omdat we zagen dat onze studenten worstelden met de coronaperiode. Maar hoe krijg je dat verhaal nu bij de studenten? Toen ik mijn zoontje met een Sinterklaas DOEboek bezig zag, ontstond het idee.”
Psychische problemen onder MBO-studenten
Steeds meer MBO-studenten kampen met psychische problemen. De maatschappij verwacht steeds meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid van jongeren. In de praktijk lukt dit niet altijd en ontwikkelt een deel van de jongeren ernstige psychische problemen zoals depressie, angst, eetstoornissen of ADHD. 5% van de jongeren tussen 16 en 27 jaar doet een beroep op psychologische hulp vanwege ernstige psychische problematiek. Meer dan 20% van de jongeren met psychische problemen krijgt psychologische hulp (bron: NJI).
Praktisch
Het DOEboek geeft de studenten inzicht in hun gezondheid, maar zet ze dus vooral ook aan het werk. “Het is echt een DOEboek met opdrachten waar de student zijn of haar eigen gezondheid onder de loep neemt. Heel praktisch, direct toe te passen op hun eigen situatie. En allemaal met de theorie van Positieve Gezondheid als basis.” Voor het onderwijs is het DOEboek iets nieuws. “Eigenlijk is het hele concept van Positieve Gezondheid nieuw binnen het onderwijs, in de zorg wordt het al langer omarmd, ik denk dat het ook voor onze studenten veel kan betekenen.”
Positieve Gezondheid
Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid gaat uit van het principe dat gezondheid breder is dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement staan centraal. Zo ervaren studenten meer bewustwording over hun eigen leven en nemen sneller zelf de regie in handen.
Dit is een origineel bericht van Alles is gezondheid
Ga naar alle berichten van deze organisatie.