'Keuze voor meerjarencontract in onvoorspelbare energiemarkt niet verstandig'

02 JUN 2023 10:51 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van Dirk-Jan Wolfert, CEO, De Vastelastenbond. 

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Ook Essent biedt meerjarig energiecontract na nieuwe opzegregels - Nederlands Dagblad. De kwaliteitskrant van christelijk Nederland

Door nu een meerjarencontract af te sluiten, lopen consumenten het risico jarenlang te veel te betalen voor hun energierekening. Door de invoering van een hoge opzegvergoeding is het extra belangrijk om een weloverwogen keuze te maken op energiegebied. Het is verstandiger om een jaarcontract af te sluiten, zodat de consument niet vastzit aan een duur contract dat niet zomaar open te breken is.

Het is begrijpelijk dat mensen voor zekerheid kiezen, maar een meerjarencontract biedt nog te veel onduidelijkheid. De tarieven van meerjarencontracten liggen nu net onder het prijsplafond. Als de energietarieven volgend jaar bijvoorbeeld verder zakken, betalen consumenten nog jaren te veel voor hun energie. Als de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld in 2024 eindigt, heeft dat gevolgen voor de gasprijs. Deze kan dan sterk dalen en dat is geen prettig idee voor mensen die nu een meerjarencontract hebben afgesloten.

Een ander voorbeeld kan een wereldwijde recessie zijn waardoor de energietarieven dalen. Het openbreken van een meerjarencontract loopt flink in de papieren door de nieuwe, verhoogde opzegvergoeding. Dat probleem is er niet als er voor een jaarcontract gekozen wordt. Het risico bestaat ook dat de tarieven kunnen oplopen, maar in de huidige markt bestaat nog te veel onzekerheid om nu voor een meerjarencontract te kiezen. Het advies is dan ook om het per jaar te bekijken en voor een jaarcontract te kiezen.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen