'Oekraïne laat zien: we mogen de aandacht voor landmijnen niet laten verslappen'

04 APR 2023 13:25 | Rode Kruis

Dit is een expertquote van Jan Tijmen Ninck Blok, expert humanitair oorlogsrecht bij het Nederlandse Rode Kruis.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Mine action awareness day: 60 million people still at risk from landmines - World | ReliefWeb

Het is vandaag 4 april, de jaarlijkse Internationale Dag tegen Landmijnen. Een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de gevaren van landmijnen en andere onontplofte explosieven die achterblijven na een conflict. Een thema dat nog altijd ontzettend actueel is.

Kijk naar Oekraïne; in de afgelopen acht jaar raakten grote delen van de regio’s Donetsk en Loehansk vervuild met onontplofte munitie en antipersoneelsmijnen. Sinds het conflict daar vorig jaar februari escaleerde, nam dat aantal exponentieel toe. Oekraïne is hard op weg om het meest door landmijnen-vervuilde land ter wereld te worden, voor zover het dat nog niet is.

Het Rode Kruis maakt zich er ernstig zorgen om. Want landmijnen maken geen onderscheid tussen militairen en burgers. Het humanitair oorlogsrecht verbiedt dan ook aanvallen die dit onderscheid niet kunnen maken en waarbij de effecten niet op voorhand ingeperkt en controleerbaar zijn. Uit ervaring kunnen we nu al stellen dat Oekraïne in de komende decennia enorm gebukt zal gaan onder de schadelijke effecten die al die achtergebleven explosieven hebben op mens en infrastructuur.

Op de Internationale Dag tegen Landmijnen is het zaak om de schadelijkheid van landmijnen weer onder de aandacht te brengen. De situatie in Oekraïne en helaas ook in vele andere landen stemt weinig hoopvol om de wereld op korte termijn ‘landmijnvrij’ te krijgen. Juist daarom is het zo belangrijk de aandacht hiervoor niet te laten verslappen.

Pas als iedere partij in een conflict inziet hoe destructief mijnen zijn en hoe verstrekkend de gevolgen, pas dan kan een mijnenveld weer gewoon een voetbalveld worden.

 

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid