'Oproep om dynamisch energiecontract boven jaarcontract te verkiezen is onverantwoord'

19 JUN 2023 15:50 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van Dirk-Jan Wolfert, CEO, Vastelastenbond

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Weg met de vaste energiecontracten? 'Ze bieden alleen nepzekerheid' | Klimaat | NU.nl

De oproep van een klimaateconoom om voor een dynamisch contract te kiezen, is onverantwoord. Zulke energiecontracten zonder vooronderzoek afsluiten is zeer onverstandig en in sommige gevallen zelfs onverantwoord. Mensen met een krappe beurs en leken zijn juist gebaat bij een jaarcontract met vaste tarieven, omdat dit overzicht en rust brengt.

Een dynamisch energiecontract vraagt om constante aandacht en een goede financiële buffer. Plotse prijsstijgingen door een groeiende marktvraag en temperatuurwisselingen kunnen voor een verdubbeling van de energierekening zorgen. Op zulke momenten snakken consumenten juist naar de zekerheid van een vast energiecontract.

De hosannaverhalen over dynamische contracten wekken ten onrechte de indruk dat deze energiecontracten de oplossing zijn voor de energiecrisis. Dat zijn ze juist niet. Sterker nog: deze contracten kunnen voor veel financiële problemen zorgen. Het is niet voor niets dat de Vastelastenbond pleit voor een waarschuwing voor deze energiecontracten, zodat consument weten wat deze energiecontracten precies inhouden.

Meer binnen de rubriek Economie en geld