'Consument profiteert juist van hoge boete voortijdig opzeggen energiecontract'

11 APR 2023 08:13 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van Dirk-Jan Wolfert, ceo, Vastelastenbond

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Pas na 1 juni wordt opzeggen vast energiecontract duurder

Het wordt duurder om een vast energiecontract voortijdig op te zeggen. Tot 1 juni betalen consumenten een lage boete, daarna wordt deze hoger. Dat lijkt ongunstig, maar mensen hebben er juist profijt van. 

Op het moment dat de boete hoger wordt, is het aantrekkelijker voor energieleveranciers om vaste contracten aan te bieden. De kans dat iemand voortijdig opzegt, is met een hoge boete namelijk kleiner. Hierdoor wordt het aanbod groter en gaan energiebedrijven met elkaar concurreren. En dat betekent lagere tarieven voor consumenten. 

Nu durven veel energieleveranciers nog geen vaste contracten aan te bieden door de hoge energieprijzen van het afgelopen jaar. Zij lopen namelijk het risico dat een opzegging hen veel geld gaat kosten. Maar zodra die nieuwe boeteregeling komt, zullen zij met nieuwe aanbiedingen komen. Die nieuwe regels zijn dus gunstig voor energieleveranciers én huishoudens. 

Dus hoe beter de spelregels zijn voor energieleveranciers, hoe meer aanbod er zal komen, en hoe meer concurrentie er zal zijn. Die strijd tussen energieleveranciers brengt vraag en aanbod weer in balans. 

Meer binnen de rubriek Economie en geld