Persbericht
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) roept de overheid, artsen en belangenorganisaties op om gezamenlijk duidelijkheid te verschaffen rond euthanasie bij dementie. Er heerst onnodig veel onrust over dit onderwerp, aldus NVVE-directeur Agnes Wolbert. Wereld Alzheimer Dag (vrijdag 21 september) is een uitgelezen aanleiding om het gesprek hierover op gang te brengen. Dat betoogt zij vrijdag tijdens de presentatie van het boek Mag ik gaan van Constance de Vries met portretten van Herman van Hoogdalem in Amsterdam.
De NVVE wordt overstelpt met vragen over de mogelijkheid van euthanasie bij dementie. Niet alleen leden benaderen de NVVE, ook op bijeenkomsten in het land en deze week tijdens de 50PlusBeurs in Utrecht blijkt het onderwerp enorm actueel. Voor de NVVE-spreekuren zijn de komende weken honderden extra afspraken geboekt. De meeste vragen gaan over de waarde en de houdbaarheid van de wilsverklaring waarmee iemand een verzoek om euthanasie indient. Aanleiding voor de onrust is onder meer een recent onderzoek waaruit ten onrechte zou blijken dat een wilsverklaring kan verouderen. Daarnaast brengt een uitspraak van de tuchtrechter veel mensen op de vraag hoe zij precies moeten formuleren dat zij hun leven willen laten beëindigen bij gevorderde dementie.
Dag van de Wilsverklaring
Er wordt wel degelijk euthanasie bij dementie verleend, zowel in het beginstadium als in nog zeer beperkte aantallen bij vergevorderde dementie. Voor de NVVE is een zorgvuldig opgestelde wilsverklaring die goed wordt afgestemd met de (huis)arts het schakelpunt in de discussie. De NVVE heeft daarom zaterdag 6 oktober 2018 uitgeroepen tot Dag van de Wilsverklaring. In alle twaalf provinciehoofdsteden is dan een informatiepunt Wilsverklaringen ingericht. Van 12:00 uur tot 17:00 uur worden lezingen gehouden over de wilsverklaring en is er gelegenheid om vragen te stellen. Ook is er een informatiestand. Bezoekers kunnen daarnaast een persoonlijk gesprek voeren met een NVVE-consulent. Tijdens de Dag van de Wilsverklaring in 2017 werden de informatiepunten bezocht door meer dan zevenhonderd mensen.
In een wilsverklaring leggen mensen hun wensen over hun levenseinde vast. Er kan bijvoorbeeld in worden opgenomen of je bij ondraaglijk lijden voor euthanasie in aanmerking wil komen, of welke medische behandelingen je in bepaalde situaties absoluut niet meer wil. Ook kan worden opgeschreven wie er namens de opsteller wensen kenbaar mag maken als deze dat zelf niet meer kan.
Geen garantie
Een ondertekende wilsverklaring is een officieel document dat zijn rechtsgeldigheid niet kan verliezen. Wel is het verstandig om de wensen geregeld te bespreken met de (huis)arts, zodat deze ervan overtuigd blijft dat de wensen weloverwogen en nog altijd aanwezig zijn. Een wilsverklaring is geen garantie op het verkrijgen van euthanasie. Euthanasie is immers geen recht. Maar een kraakheldere wilsverklaring die geregeld geactualiseerd is, helpt een dokter enorm bij zijn afweging of hij een euthanasieverzoek kan inwilligen. Een behandelverbod dat vastgelegd is in een wilsverklaring, kan wél wettelijk worden afgedwongen.
De NVVE heeft kant-en-klare wilsverklaringen die van een persoonlijke toelichting kunnen worden voorzien. Leden van de NVVE krijgen ondersteuning bij het opstellen. Ook zijn er in het gehele land geregeld spreekuren. In sommige gevallen kan ook een NVVE-consulent op huisbezoek komen.
Wie vragen heeft over de wilsverklaring, kan zich op zaterdag 6 oktober uitgebreid laten informeren. De locaties van alle informatiepunten staan op www.nvve.nl/dagvan. Wie zich aanmeldt via de website van de NVVE ontvangt op vertoon van de aanmeldbevestiging een blanco set NVVE-wilsverklaringen die anders alleen voor leden is.
Dit is een origineel bericht van NVVE
Ga naar alle berichten van deze organisatie.