'Opzegvergoeding energiecontract zonder onafhankelijke regie nadelig voor consument'

25 MEI 2023 12:10 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van Dirk-Jan Wolfert, CEO, De Vastelastenbond.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Overstapboete energiecontract kan vanaf juni fors hoger uitp... - De Limburger

De invoering van de hogere opzegvergoeding van energiecontracten zorgt voor onduidelijkheid bij consumenten en daarom moet de regie in handen zijn van een onafhankelijke partij. De manier waarop de hogere opzegvergoeding (‘overstapboete’ in de volksmond) tot stand komt, vraagt om een heldere onderbouwing van energiebedrijven. Een onafhankelijke partij moet de gemaakte boeteberekening uitvoeren om misbruik te voorkomen.

Zonder onafhankelijk toezicht is de kans groot dat elke energieleverancier de boeteberekening bij een overstap op zijn eigen manier bepaalt. De toezichthouder heeft richtlijnen opgesteld, maar laat energiebedrijven vrij bij de uitvoering daarvan. Zonder onafhankelijke instantie die de totstandkoming van deze opzegvergoedingen op zich neemt, moeten consumenten energieleveranciers op hun blauwe ogen geloven als zij een berekening van het boetebedrag ontvangen.

Dit gaat gegarandeerd verwarring en problemen opleveren bij consumenten. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe bij een overstap berekend wordt wat het te verwachte verbruik van de klant is. Stel dat een consument een lopend contract wil openbreken omdat hij een goedkoper alternatief vindt, wat voor referentieproduct gebruikt de energieleverancier dan om de hoogte van de opzegvergoeding te berekenen?

Een referentieproduct is de prijs die een energieleverancier op dat moment rekent aan nieuwe klanten voor hetzelfde product. Denk dan bijvoorbeeld aan een jaarcontract. Wordt de consument daarbij betrokken en weet hij eigenlijk wel hoe de leverancier aan dat referentieproduct komt?

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen