'Afschaffen van salderen geen probleem voor bedrijven'

08 FEB 2024 09:15 | Stichting Stimular
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Stefan Romijn

Aanleiding:
Jetten krijgt van senaat huiswerk mee om afbouw salderingsregeling te redden | Politiek | NU.nl

De Eerste Kamer stemt volgende week waarschijnlijk tegen het afschaffen van de salderingsregeling. Voor bedrijven maakt het weinig uit of de regeling blijft bestaan of toch wordt afgeschaft. Zonnepanelen blijven voor bedrijven een goede investering.   

Stroom verbruiken als de zon schijnt 

De automonteur sleutelt overdag aan auto’s en op kantoor werken de meeste mensen tussen 8 en 17 uur. Ze zijn aan het werk als de zon schijnt. Ook hebben bedrijven vaak te weinig ruimte op het dak om het hele verbruik op te wekken. De stroom die zij opwekken, gebruiken zij grotendeels direct. Ondernemers leveren nauwelijks stroom aan het net terug en merken weinig van het afschaffen van salderen.    

Hier zien we een groot verschil met huishoudens, waar de stroom overdag wordt opgewekt en ’s avonds wordt gebruikt. Ondernemers hebben daarom minder last van het afschaffen van salderen dan de mensen thuis.   

Bedrijven met een grote aansluiting konden al nooit salderen. Voor hen verandert er niets. Zonnepanelen waren een goede investering, ook zonder het salderen. En dat blijft zo.    

Slim omgaan met energie 

Als het salderen wordt afgeschaft, is het verstandig als ondernemers beter na gaan denken over wanneer zij stroom verbruiken. Rond het middaguur is de opbrengst van zonnepanelen het hoogst. Het is dan ook slim om de lunchpauze te benutten om elektrische auto’s of heftrucks op te laden. Zo voorkomt de ondernemer dat stroom wordt terug geleverd aan het net.   

Niet alle bedrijven kunnen hun werkzaamheden zo goed plannen. Dan is een batterij een oplossing. Die batterij helpt ook om de stroom die in het weekend wordt opgewekt te gebruiken op werkdagen. Seizoenen overbruggen lukt helaas niet. Batterijen zijn niet groot genoeg om alle overschotten van de zomer te bewaren tot de winter.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid