Dit is een expertquote van Sophie Kraaijeveld, Sector specialist Real Estate, ING.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Huizen betaalbaarder door sterkere daling huizenprijzen | BNR Nieuwsradio
De huizenprijzen dalen en de lonen stijgen. Je zou zeggen dat de betaalbaarheid van een woning dan beter wordt. Om die vraag te beantwoorden, moeten we echter naar de totale woonlasten kijken.
In de woonlasten zijn niet alleen de hypotheeklasten (of in geval van een huurder de huur) opgenomen, maar ook de bijkomende woonlasten zoals verzekeringen, belastingen en energielasten. Vooral die laatste component, de uitgaven aan gas en elektra, zijn in deze tijden erg relevant. Potentiële kopers kijken naar het energielabel van een woning en gaan vaak nog een stap verder: ze vragen naar de factuur van de energiemaatschappij van de huidige bewoner.
Niet gek dus dat duurzame woningen aantrekkelijk zijn en tegen hogere prijzen worden verkocht. Door de lagere energierekening kunnen de totale woonlasten lager zijn dan bij goedkopere, minder-duurzame woningen. Het kabinet ziet dit ook en is van plan om vanaf 2024 het energieverbruik mee te nemen in de berekening van de maximale hypotheek. Bij een duurzame woning met een laag energieverbruik of door energiebesparende investeringen, kunnen de hypotheeklasten toenemen, maar de totale woonlasten dalen.
Lagere huizenprijzen zijn fijn, zeker voor starters, maar de betaalbaarheid van een woning wordt uiteindelijk bepaald door de totale woonlasten.
Dit is een origineel bericht van ING
Ga naar alle berichten van deze organisatie.