Dit is een expertquote van Georgette Lageman-Ledegang, Manager Expertise Centrum Wonen, De Volksbank
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: DNB: familielening voor aankoop huis kan prijzen opdrijven
De Nederlandsche Bank (DNB) stelt donderdag dat familieleningen voor de aankoop van woningen de huizenprijzen op kan drijven. Wij erkennen dat risico. Tegelijkertijd zien wij als hypotheekverstrekker dat veel ouders en kinderen zoeken naar oplossingen om toch een woning te kunnen kopen. Dat is bepaald geen sinecure op de huidige woningmarkt, waar het aanbod gering is en de prijzen hoog zijn.
Als een familielening het mogelijk maakt dat een koopwoning toch binnen handbereik komt, dan is dit een goede oplossing. Wij toetsen altijd of de lening bij ons én de leen-schenkovereenkomst, zo heet de familielening officieel, binnen de leennormen vallen. Het is dus niet zo dat klanten door deze constructie meer kunnen lenen dan verantwoord is.
BLG Wonen vraagt aandacht voor het achterliggende probleem: de lage woontoegankelijkheid in Nederland. Want het tekort aan woningen is de voornaamste oorzaak van de hoge prijzen op de woningmarkt.
Door het delen en splitsen van woningen makkelijker te maken, kunnen gemeenten bijdragen aan een hogere woontoegankelijkheid. En als het nieuwe kabinet er dan ook nog eens in slaagt de bouwproductie te verhogen, worden huur- en koopwoningen eindelijk minder schaars. En de familielening? Ook in een ontspannen woningmark is dat een waardevol instrument. Want ook met een beheerste prijsontwikkeling zijn er huishoudens die net wat extra steun kunnen gebruiken.
Dit is een origineel bericht van De Volksbank
Ga naar alle berichten van deze organisatie.