Bijna 1500 mensen hebben zaterdag deelgenomen aan de Dag van de Wilsverklaring. Op dertien plaatsen in het land hield de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) informatiebijeenkomsten over wilsverklaringen. Het aantal deelnemers was per locatie beperkt door coronamaatregelen. De dag werd voorafgegaan door een week waarin eveneens bijna 1500 mensen deelnamen aan een digitale lezing van de NVVE.
De lezingen over wilsverklaringen werden zaterdag gehouden in Alkmaar, Almelo, Arnhem, Assen, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Nieuwegein en Zwolle. Ter plekke werden ruim tweehonderd mensen lid van de vereniging, die nu al meer dan 173.000 leden telt.
Een van de belangrijkste redenen om lid te worden van de NVVE is de hulp die zij verleent bij het opstellen van wilsverklaringen. In een wilsverklaring leggen mensen hun wensen over hun levenseinde vast. De NVVE heeft er drie: het euthanasieverzoek, het behandelverbod en de medische volmacht. In het euthanasieverzoek kan worden opgenomen in welke omstandigheden iemand bij ondraaglijk lijden voor euthanasie in aanmerking wenst te komen. In het behandelverbod staat welke medische behandelingen iemand in bepaalde situaties absoluut niet meer wil. In de volmacht kan worden opgenomen wie er namens de opsteller medische wensen kenbaar mag maken als deze dat zelf niet meer kan.
De NVVE raadt aan de wilsverklaringen van een persoonlijke toelichting te voorzien. Leden van de NVVE kunnen daarbij worden geholpen met persoonlijk advies en tijdens spreekuren in het gehele land.
Een ondertekende wilsverklaring is een officieel document dat zijn rechtsgeldigheid niet kan verliezen. Je hoeft er niet mee naar de notaris. Wel is het verstandig om de wensen geregeld te bespreken met familieleden en met de (huis)arts, zodat ook zij ervan overtuigd blijven dat de wensen weloverwogen en nog altijd aanwezig zijn.
Dit is een origineel bericht van NVVE
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
24 NOV 2024
24 NOV 2024